Hos pantelåneren
Vi er hos en pantelåner. Her er folk i alle aldre og på tværs af sociale skel. I baggrunden står en velklædt mand med overskæg, afslappet lænet ind over disken, og taler med en kvinde med fin rød pynt i hatten. De to børn er rene og velnærede. Bag disken ses pantelåneren, en ældre jødisk herre. Skildringen af ham følger tidens stereotype fremstillinger med den markante store, krumme næse. Det var en gammel tradition, at jøder arbejdede som pantelånere. I århundreder var de underlagt restriktioner og måtte ikke selv producere og sælge varer. Men de havde lov til at handle med brugte varer. Her undersøger han en fagot sammen med en tjenestepige. Måske er hun sendt i byen af sine herskaber, der er kommet i pengenød?
Et stillbillede fra fortiden
Maleriet er komponeret som et øjebliksbillede, fastfrosset midt i bevægelsen. Vi ser scenen lidt nedefra, som en flue på væggen. Samtidig er hver eneste figur nøje iscenesat i forhold til de andre for at fremmane en fortælling om hverdagslivet for denne samfundsklasse i slutningen af 1800-tallet. Maleren får os til at digte med, lidt som når vi ser et stillbillede fra en film. Hvad er der gået forud for denne scene, og hvad vil der ske i næste nu?
Det Moderne Gennembruds malere
Frants Henningsen er en af de kunstnere, der bidrog til det Moderne Gennembrud. Sammen med sin bror Erik Henningsen blev han kendt for at lave store, realistisk malede, fortællende billeder af dagligdagen i København i slutningen af 1800-tallet – på godt og ondt. Ofte zoomer de ind på folk i sørgelige og uretfærdige situationer. Malerier af almindelige menneskers livsvilkår og forskellene mellem de sociale lag var med til at sætte samfundets problemer til debat og skabe politisk forandring.
Inspirationsord
- Socialklasser
- Hverdagen
- Penge
- Minoriteter
- Realistisk
- Filmisk
- Det Moderne Gennembrud