Bøgeskov i maj. Motiv fra Iselingen
Maleri af P.C. Skovgaard
Et stykke dansk natur
Fra den mindste skovsnegl til den højeste trætop. Skovgaard maler et udsnit af den danske natur, en bøgeskov i spæde, grønne farver. Træerne rejser sig monumentalt som et tag over skovbundens græs og mælkebøtter. En biotop. En fugl svæver midt i billedet.
Generationer
En lille gruppe børn undersøger mælkebøtterne med barnets nysgerrighed. To andre børn og deres store hund, en broholmer, holder pause midt på stien. Bedstefaren står godt skjult i skyggen af et træ. En familie på tværs af generationer, måske som et spejl af naturens cykliske gang og den nyudsprungne bøgeskov.
Det nationale
Hvad forbinder vi med det danske landskab? Hvem definerer, hvad der er typisk dansk? I 1800-tallet blev kunstnere opfordret til at dyrke det nationale, og Skovgaards maleri kan ses som en idealforestilling om den oprindelige danske skov. I vores nationalsang hyldes bøgetræet som nationalsymbol. Men den oprindelige danske skov var langt mere mangfoldig og med en rigere underskov. 1800-tallets landskabsmalerier viser også den menneskeskabte natur. Bøgeskoven her ligger ved et gods på Sydsjælland, ejet af den ældre mand i maleriet.
Inspirationsord
- Idyl
- Guldalder
- Familie
- Generationer
- Natursyn
- Cyklus
- Symboler
- Nationalromantik
Udskoling
1 lektion og 30 minutter
Øvelse
15 minutter
Øvelse
15 minutter
Opgave
1 lektion
Maleri af Johan Thomas Lundbye
Kunstværk
Maleri af P.C. Skovgaard
Kunstværk
Tilpas eksisterende opgaver, øvelser og kunstværker til dit eget undervisningsforløb.