Spring til hovedindhold
SMK - Statens Museum for Kunst
Forskellige briller

Forskellige briller

15 minutter

Formål

At åbne for forskellige fortolkninger af værket.

At gøre opmærksom på, hvordan vi alle ser verden gennem vores eget blik, og hvad blikket betyder for vores forståelse.

At styrke elevernes analytiske kompetencer.

Sådan gør I

Eleverne deles op i grupper.

Hver gruppe får tildelt et par "briller" eller en særlig rolle, de skal indtage: Fx Biolog, psykolog, teolog, koreograf, meteorolog, arkitekt osv.

Hver gruppe skal undersøge værket med deres særlige blik/perspektiv. Hvordan vil en biolog eller en arkitekt gå til et værk, og hvad lægger de særligt mærke til?

Opsamling

Hver gruppe præsenterer deres læsning af værket.

Perspektivering: Hvordan er vores fortolkning/forståelse af billeder afhængig af, hvordan vi ser, og hvad vi kigger efter?

Niels Ryberg med sin søn Johan Christian og svigerdatter Engelke, f. Falbe

Niels Ryberg med sin søn Johan Christian og svigerdatter Engelke, f. Falbe

Jens Juel

Naturlig idyl

Storkøbmand Niels Ryberg sidder på en bænk i den park, der tilhører familiens herregård, som ses i baggrunden. Han kigger på sin søn og svigerdatter og deres lille, hvide hund, der ser lydigt op på den nye generation. Sønnen slår ud med armen – er det en gestus for at vise familiens besiddelser frem? Naturen, der omgiver dem, medvirker til en rolig og harmonisk stemning. Græsset er grønt, der er ingen blæst, og stien virker meget ren. Maleriet viser, hvordan familien ser ud, men det er også deres eftermæle – hvordan de gerne vil huskes.

Det nye borgerskab

Jens Juel var en af sin tids mest eftertragtede kunstnere. Værkets størrelse på mere end 2,5 x 3 meter vidner om Niels Rybergs rigdom samt hans ønske om at føre sig frem på lige fod med adelen, som også var blandt Juels kunder. Handlen i København oplevede en enorm vækst slutningen af 1700-tallet. Af samme grund kaldes det den florissante periode, og borgerskabet kom til at fylde mere, både økonomisk, kulturelt og politisk.

En usynlig historie

Der er dog også en fortælling, som vi ikke kan se i værket, nemlig at Niels Ryberg tjente penge på at transportere slavegjorte. I 1802 sejlede et af hans skibe, Engelcke, opkaldt efter svigerdatteren, 221 slavegjorte fra en afrikansk kyst i retning mod Cuba. Undervejs omkom 50 af dem. Niels Ryberg var såkaldt tightpacker, i modsætning til loosepackers, som tog færre med, end skibene var bygget til. Hvordan skal vi forholde os til det smukke familieportræt, når vi kender baggrunden for, at de står der?


Inspirationsord

  • Guldalder
  • Kolonihistorie
  • Natur
  • Familie
  • National identitet
  • Magt
Byg dit eget forløb

Tilpas eksisterende opgaver, øvelser og kunstværker til dit eget undervisningsforløb.

Opret Forløb