
Hvor på kroppen sidder kunstværket
Formål
At få en kropslig fornemmelse af kunstværket og indkredse hvilke sanser kunstværket sætter i spil. Værket kobles til elevernes egne sanseerfaringer og skaber relevans.
At sætte ord på en kropslig og følelsesmæssig oplevelse, og skabe rum for de forskelligartede oplevelser kunstværket kan sætte i gang.
At tale om kunstværkets virkemidler: Er det fx den grønne farve, der påvirker eleverne eller en detalje i motivet?
Sådan gør I
Hver elev får udleveret et "Hvor på kroppen sidder kunstværket"-arbejdsark.
Bed eleverne om at mærke godt efter, hvor på kroppen de synes, de bedst kan mærke kunstværket. Giv evt. selv et eksempel: Er det hjertet, fordi du bliver berørt? Hænderne, fordi du får lyst til at røre ved værket? Hovedet, fordi du får en masse tanker? etc.
Eleverne skal sætte et kryds eller en cirkel på tegningen af menneskekroppen dér, hvor de kan mærke kunstværket. Det kan fx være i hovedet, i hjertet, i fingrene, i tæerne, i maven, på huden, på ryggen osv.
Opsamling
Hvorfor har de valgt netop den del af kroppen? Få dem til at forklare deres valg. Stikord: lugte/smage, se/høre, farver, varmt/koldt, hurtigt/langsomt etc. Er det fx fordi de synes, det lugter godt? Eller dårligt? At det er blødt at gå på? At det kilder? At de bliver glade eller kede af det?
Til slut kan man spørge, hvad de får lyst til at lave i eller med kunstværket?
I skal bruge
- Et kunstværk
- Arbejdsark: Hvor på kroppen sidder værket
- Blyanter

Udskoling
3 lektioner og 10 minutter
Relief af Nanna Starck
Kunstværk
Øvelse
10 minutter
Opgave
1 lektion
Tegning af Stense Andrea Lind-Valdan
Kunstværk
Opgave
2 lektioner
Tilpas eksisterende opgaver, øvelser og kunstværker til dit eget undervisningsforløb.