Spring til hovedindhold
SMK - Statens Museum for Kunst
Lydlandskab

Lydlandskab

Udskoling

1 lektion

Vi kender lyden af bølger i havet, og grene der hvisler i vinden. Men hvordan lyder solens varme og pigers smil?

I denne opgave kan eleverne undersøge stemninger og fortællinger i et værk ved at eksperimentere med og skabe en lydside til værket. Opgaven har til hensigt at udvide værkforståelsen ved at aktivere elevernes sanser.

Hvordan lyder værket?

1 lektion

Eleverne går sammen i grupper på 4-5 elever.

Gruppen vælger et værk fra en specifik tidsperiode eller et tema, som de ønsker at arbejde med. For at spare tid kan du i forvejen lave et udvalg af værker fra SMKs digitale samling, som grupperne kan vælge fra.

Lad eleverne ’træde ind i værket’ og forestille sig, hvilke lyde de kan høre; f.eks. vinden, fuglefløjt, hestesko, snak, fodtrin, knirken, vasketøj, insekter osv.

Eleverne noterer 4-5 lyde, som de synes er spændende.

Udlevér arbejdsarket ”Storyboard” og lad eleverne sammensætte rækkefølgen af deres valgte lyde. Hvilke lyde er kontinuerlige? Hvilke kommer og går? Er nogle lyde højere end andre?

Eleverne skal nu tilføje lyde til værket ved at lave deres egne lydspor.

Åbn Skoletube og find programmet WeVideo. Her kan de både optage lyd selv eller bruge programmets bibliotek af lydeffekter. Der er også mulighed for at finde musik, som de synes passer til stemningen.

Husk at bede eleverne uploade deres kunstværk som baggrundsbillede, inden I eksporterer filerne. Lydlandskabet må maks. være 1 minut langt.  

Opsamling

Lad eleverne præsentere deres arbejde for hinanden. Tal om, hvad tilføjelsen af lyd gør ved fortællingen eller oplevelsen af værket.

Se en guide til hvordan du bruger WeVideo her.

I skal bruge

  1. Kasse med forskellige materialer, som eleverne kan lave lyde med fx: papir, glas, plastik, noget rillet, grene, stof osv.
  2. Computer med internet og mikrofon.
Byg dit eget forløb

Tilpas eksisterende opgaver, øvelser og kunstværker til dit eget undervisningsforløb.

Opret Forløb